vlag nl

vlag hu

detaalwinkel

Fout
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 45 niet laden
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 43 niet laden

Help! Wij hebben geen hebben!

`Hebben´ zorgt in Nederland voor veel dilemma´s: is het hun hebben of zij hebben? Is het U hebt of U heeft? Nou, ik heb goed nieuws voor leerlingen Hongaars: wij Hongaren hebben geen hebben! Of klinkt het eng? Wees niet bang, het is wetenschappelijk bewezen: men kan ook zonder hebben leven. Je moet alleen maar wat alternatieven bedenken. Daar zijn Hongaren wel goed in natuurlijk. Kijk maar:

1. Ik heb een kat. – Nekem van egy macskám. 2. Ik heb honger. –Éhes vagyok. 3. Ik heb dorst. - Szomjas vagyok. 4. Ik heb zin in een kopje koffie. - Szeretnék inni egy csésze kávét. 5. Wij hebben een lekkere goulash gegeten. - Finom gulyást ettünk.

Zin 1: hebben, in de zin van iets bezitten, wordt in het Hongaars zo geformuleerd: Bezitter (in datief) +´zijn´ als werkwoord + zelfstandig naamwoord (=bezit) samen met één persoonlijke bezitsuitgang. Zijn heeft alleen maar twee vormen in dit geval: van – als ik één iets bezit (Nekem van egy macskám) vannak – als ik van iets meer dan één bezit (Nekem vannak macskáim)

Zin 2 en 3: Hebben komt in het Nederlands in veel basisuitdrukkingen voor. Meestal gebruikt het Hongaars het werkwoord ´zijn´. Ik heb dorst klinkt in het Hongaars als: Ik ben dorstig. Ik heb honger wordt vervangd door Ik ben hongerig.

Zin 4: Zin hebben in iets en dergelijke uitdrukkingen hebben wij ook niet. De Hongaarse voorbeeldzin zegt: Ik zou graag een kopje koffie drinken.

Zin 5: Ook bij de vorming van verleden tijd kunnen we niet gebruik maken van de diensten van het ´hebben´. Wij hebben alleen één vorm voor de verleden tijd (goed nieuws!) en dat bestaat uit een enkel veranderd werkwoord. `Hebben´ hebben wij niet nodig.

Conclusie: heb je de drang om ´hebben´ te gebruiken, denk eerder aan ´zijn´. Kan je daarmee niets beginnen, denk aan andere alternatieve formuleringen.

Ps: Als je het ´hebben´ toch zou missen, wat ik me trouwens heel goed kan voorstellen, dan zou ik zeggen: maak de Hongaarse creativiteit eigen en bedenk een Hongaars ´hebben`. Alle oplossingen zijn meer dan welkom.

Last modified on zondag, 03 augustus 2014 14:22

K2 Calendar

« April 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Contact

Éva Winkel
Email: eva@detaalwinkel.nl
Tel: 06 51 66 4934
Skype: detaalwinkel

KvK nummer: 61049565

Adresgegevens

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over cursussen, acties en andere nieuwtjes

Go to top